Telefon: +420 737 907 617 | Email: omspraha2(zavináč)seznam.cz | Adresa: Třebízského 7, Praha 2, 120 00 | ČÚ: 0003867339/0800 | IČ: 67777392 | Datová schránka: 9ff9tre

Materiály

Studijní materiály pro zkoušku z myslivosti

Tyto materiály a i jiné podrobnější lze najít na stránkách ČMMJ.

Přehled okruhů pro zkoušky z myslivosti (řídí se Vyhláškou MZe č. 244/2002 Sb.)

  1. skupina předmětů – dějiny lovectví a myslivosti a myslivecké spolkové činnosti; význam myslivosti, myslivecká kultura, myslivecká etika; osobnost myslivecké, myslivecká mluva, myslivecké zvyky a tradice;
  2. skupina předmětů – právní předpisy o myslivosti, o zbraních a střelivu, o ochraně přírody a krajiny, veterinární předpisy, předpisy o ochraně zvířat proti týrání, právní předpisy Evropské unie a mezinárodní úmluvy týkající se myslivosti; řízení myslivosti; plány mysliveckého hospodaření a myslivecká statistika
  3. skupina předmětů – myslivecká zoologie a biologie zvěře (znalost hlavních rozpoznávacích znaků zvěře a způsobu jejího života)
  4. skupina předmětů – chov zvěře (včetně umělého chovu zvěře a základní technologie); péče o zvěř (včetně přikrmování, výstavby a údržby mysliveckých zařízení); ekologie a její využití v myslivecké praxi, ochrana přírody, ochrana zvěře a zlepšování životního a přírodního prostředí zvěře, předcházení škodám způsobených zvěří, vztah k ostatním volně žijícím živočichům, etologie a její využitív myslivecké praxi, pohoda zvěře
  5. skupina předmětů – myslivecká kynologie (znalost plemen a skupin loveckých psů, řádného chovu, výchovy a výcviku, vedení a používání loveckých psů); nemoci loveckých psů (příznaky nemocí a jejich léčení); nemoci zvěře (znalost nejdůležitějších nemocízvěře, předcházení nemocím a jejich léčení)
  6. skupina předmětů – lovecké zbraně, střelivo, pomůcky a zařízení (pravidla jejich používání a bezpečností opatření); základy prvnípomoci při úrazech při provádění práva myslivosti
  7. skupina předmětů – způsoby lovu zvěře včetně odchytu a lovecká pravidla; lovecké stopařství; ošetřování zvěřiny, úprava a hodnocení loveckých trofejí